Kustaan sota kansanooppera

Tulostettava sivu

 

2015 valmistunut Kustaan sota 1788-1790 -kansanooppera tuo lavalle reilun 200 vuoden takaa serkusten Kustaa III:n ja Katariina II:n johdolla 1700-luvun henkilöitä, upseereita, sotaväkeä ja kansaa.

Värälän rauhaan päättynyt Ruotsin ja Venäjän välinen Kustaan sota vaikutti aikanaan suuresti Kouvolan ja Kymenlaakson vaiheisiin. Vuosina 1788-1790 käydyn sodan aikana rintamalinjat kulkivat Kymijoen, silloisen valtakuntien rajan, puolelta toiselle. Sotilasleirit, taisteluiden tapahtumat aluevaltauksineen, siviiliväestön kokemat tapahtumat ja tietysti itse kuningas Kustaa III:n vierailut Kymenlaaksossa ovat tallentuneet lukuisiin tarinoihin.

Kansanooppera Kustaan sodasta hyödyntää näitä aikalaiskertomuksia. Jouni Sjöblomin käsikirjoittamassa ja säveltämässä kansanoopperassa kansanmusiikki ja kuorolaulu yhdistyvät todellisiin historiallisiin tapahtumiin. Kansanooppera aktivoi kymenlaaksolaisia toimijoita yhteen; esiintyjiä on toista sataa. Kansanoopperakuorossa on mukana laulajia seuraavista kuoroista: Joenvarren Laulajat, Viihdekuoro Visiitti, Jaalan Viihdekuoro, Elimäen Mieslaulajat, Iitin Lauluveikot, Myllykosken Metallimiesten kuoro ja Kuusankosken Mieslaulajat.

Tanssiosuuksista vastaa Tanhuseura Kasareikka Kuusankoskelta. Orkesteri koostuu kouvolalaisista muusikoista.

Kansanoopperan ohjaa kuusankoskelainen ohjaaja Piia Kleimola

 

Kustaan sota kansanoopperan nettisivulle